Részletek
Adatok
Részletek
EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK
1. AZ EMÉSZTÉS EGÉSZSÉGÉT ELŐSEGÍTŐ HATÁSA
- A diófa levelének emésztésre gyakorolt hatása főképp magas csersavtartalmának köszönhető. A cseranyagok (tanninok) a fehérjékkel kovalens kötést képezve kicsapják azokat, így védőréteget alkotnak a bélnyálkahártya felszínén, csökkentve a bél érzékenységét, mérsékelve a méreganyagok felszívódását, ezzel nyugtatva a kisebb gyulladásokat. Ez a tulajdonságuk különösen hasmenés esetén segít helyreállítani az emésztést és széklet normál halmazállapotát. Az emésztésre gyakorolt kedvező élettani hatása a káros bélbaktériumok szaporodásának gátlásával is összefügghet. (Dr. Csupor Dezső kutatása)
2. A SZERVEZET VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA
- A diófa levele jelentős mennyiségű baktérium- és gombaellenes hatású vegyületet tartalmaz. Kísérletekben gátolta többek között a gram-negatív (Escherichia coli, a Pseudomonas aeruginosa), gram-pozitív (Staphylococcus aureus) baktériumok és különböző Candida gombák (Candida albicans, C. galabrata, C. krusei) fejlődését. (Dr. Widy-Tyszkiewicz és munkatársai kutatása)
- A diólevélből készült kivonat gátolta a herpeszt okozó herpes simplex vírus, az emésztőrendszeri panaszokat okozó poliovírus és a szúnyogok által terjesztett Sindbis vírus szaporodását is. (Dr. Mouhajir és munkatársai kutatása)
3. ANTIOXIDÁNS HATÁS
-
A dió levele nagy mennyiségű antioxidáns a hatású vegyületet tartalmaz. (Dr. Widy-Tyszkiewicz és munkatársai kutatása)
- Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabadgyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)
- A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető. (Dr. Maxwell kutatása)
DIÓLEVÉL A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
- A hagyományos gyógynövény-terápiában is elsősorban emésztést segítő, salaktalanító, stimuláló hatása miatt alkalmazzák. A kiválasztó szervrendszer (máj, vese) működését fokozza, ezért vértisztítóként, tisztító kúrákhoz alkalmazzák. Használják ezeken kívül vérszegénység, cukorbetegség, gyomorhurut, hasmenés estén is. (TRC Natural Medicines)
FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK
- A diólevél fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak!
- Legfeljebb négy héten keresztül fogyassza, utána tartson két hét szünetet.
- Gyermekek elől elzárva tartandó!
Adatok
Cikkszám
jav20