A KOMPLEXBEN LÉVŐ GYÓGYNÖVÉNYEK, VALAMINT MÁJRA ÉS EPÉRE GYAKOROLT HATÁSUK
Articsókalevél
Fokozza az epefolyadék kiválasztását, amely nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz. Ezáltal csökkenti a máj koleszterinkészletét, ami a vérben lévő koleszterinből pótlódik, így csökken az erekben áramló koleszterin mennyisége. Hatóanyagai (luteolin, cinarozid) egyúttal gátolják a koleszterin termelődését is a májban, valamint segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát.
Kurkumagyökér
Erős antioxidáns hatású, ezzel védi a májat a sejtkárosító szabad gyököktől. Fokozza az epefolyadék elválasztását, amelynek fontos szerepe van a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása szempontjából is. Lassítja a cukrok felszívódását az emésztőrendszerből, segít az egészséges testsúly megtartásában.
Orvosi rozmaring levél
Fokozza az epetermelést. Májvédő hatású hatóanyagokat tartalmaz, amelyek összefüggésben vannak antioxidáns hatásával is.
Pitypang herba és gyökér
A népgyógyászatban hagyományosan a máj egészségének megőrzésére alkalmazott gyógynövény. Keserűanyagai fokozzák az epefolyadék elválasztását, a gyökerében lévő oligoszacharidok gátolják a koleszterin visszaszívódását és a bélrendszerből.
Mezei katáng herba és gyökér
Májvédő hatása kísérletesen igazolt, csökkenti a vérből kimutatható májenzimek mennyiségét. Keserűanyagai emésztésjavítók, a gyökér magas inulintartalma miatt prebiotikus hatású, segít az egészséges vastagbélflóra kialakításában.