CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS

CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS
CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS
CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS
CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS

60 db SonicFine® instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből

A csipkebogyó terméshús egészségügyi hatásai:

1. Magas C-vitamin-tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

2. Támogatja az ízületek egészségét, könnyű hajlítását. 

3. Magas C-vitamin és flavonoid hatóanyagai miatt erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezzel védi a szervezetet a káros hatású szabad gyököktől és az oxidatív stressztől. 

Népgyógyászati alkalmazása:

A csipkebogyó a népgyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövény (súlycsökkentés, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.)  

 

ADAGOLÁS ► Naponta 2x1-3 kapszula.
FOGYASZTÁS

Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórd egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. 
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalmát bármilyen folyadékban elkeverheted (pl. méz, joghurt, kefír stb.)

 

ÖSSZETEVŐK ► Kapszulánként 700 mg csipkebogyó termés­hús (Rosae pseudo-fructus sine seminibus) Sonic­Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.
2 100 Ft
Egységár: 35 Ft/db
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK

1. IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA

  • A csipkebogyó szárított terméshúsa jelentős mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz. Mennyisége elérheti az 1,5 százalékot is, amely szinte egyedülálló a növényvilágban. Összehasonlításképpen a friss citromban a C-vitamin csak 0,05 százalékban van jelen.
  • A C-vitamin többek között az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be. Növeli a fehérvérsejtek aktivitását és mozgóképességét, illetve az ellenanyagok termelését is. A C-vitamin szintje a fehérvérsejtekben (fagocitákban, limfocitákban) akár százszor magasabb lehet, mint a vérplazmában (Dr. Hemila kutatása)
  • Egyes kutatók szerint a fehérvérsejtek C-vitamin szintje megfázáskor csökken, ezért hasznos lehet a pótlólagos bevitele. (Dr. Wilson és munkatársai kutatása)
  • A C-vitamin védi a szöveteket a szabad gyököktől, amelyeket a fagocita fehérvérsejtek vírusfertőzés során termelnek. Ez fokozza a T-limfociták szaporodását is. (Dr. Hemila kutatása)

 

2. ÍZÜLETEK EGÉSZSÉGÉT, KÖNNYŰ HAJLÍTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA

  • A csipkebogyóval számos klinikai kutatást végeztek az oszteoartritiszben (degeneratív ízületi gyulladásban) szenvedő betegek esetében. A csipkebogyó-kivonat három-négy hónapnyi rendszeres fogyasztása csökkentette a betegek fájdalmát, ízületi merevségét, javította az ízületi mozgását, csökkentette a kezelésre szedett gyógyszerek mennyiségét. (Dr. Winther és munkatársai kutatása, Dr. Warholm és munkatársai kutatása, Dr. Rein és munkatársai kutatása)
  • A csipkebogyó hatásosnak bizonyult reumatoid artritisz (ízületeket érintő autoimmun betegség) kezelésében is. A vizsgálatban 89 fő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Egyik felük naponta 2,5 grammnyi (5 kapszula) speciális csipkebogyó-kivonatot kapott hat hónapig, a másik felük pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát). A hat hónap elteltével a csipkebogyó-kivonatot szedő betegek állapota javulást mutatott, míg a placebót szedő csoport tagjainak állapota romlott. A kutatók megállapították, hogy a csipkebogyó-kivonat hatásos kiegészítője lehet a reumatoid artritiszben szenvedők kezelésének. (Dr. Willich és munkatársai kutatása)
  • A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma ahhoz is hozzájárulhat, hogy csökkenjen a köszvény kialakulásának esélye. A vizsgálatok szerint ugyanis a napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztók között 17-34%-kal csökken az esélye annak, hogy kialakuljon a köszvény a napi 250 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyasztó emberekhez képest. (Dr. Choi és munkatársai kutatása). Egy másik kutatás is alátámasztotta, hogy a napi 250 mg-nál több C-vitamint fogyasztók átlagos húgysavszintje (amelynek emelkedett mértéke a köszvény egyik fő kiváltó oka) alacsonyabb (5,7 mg/dl), mint azoknak, akik naponta kevesebb mint 90 mg a C-vitamin bevitelük (6,4 mg/dl).  A kutatók szerint a köszvény kialakulásának esélye közel felére csökkenthető, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja a 250 mg-ot. A napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztó emberek húgysavszintje már nem csökken, ugyanannyi, mint a napi 250 mg-nál többet fogyasztóké. (Dr. Gao és munkatársai kutatása). 

 

3. ANTIOXIDÁNS HATÁSA

  • Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb mezőgazdasági termékek (főképp zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. (USDA)
  • A tanulmányban a csipkebogyó kiemelkedő, 96150-es ORAC-értékkel szerepel. Összehasonlításképpen érdemes megnézni néhány további, magas antioxidáns hatással rendelkező növényt:
    • Fekete áfonya: 9621
    • Aszalt szilva: 8059
    • Fekete ribizli: 7957
    • Szeder: 5905
    • Cékla: 1976
    • Alma: 4275
    • Narancs: 2103
    • Citrom: 1346
  • Jól látható, hogy a csipkebogyó antioxidáns-tartalma 10-50-szerese más magas antioxidáns tartalmúnak gondolt zöldségeknek, gyümölcsöknek.
  • Az erőteljes antioxidáns hatáshoz a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett hozzájárul az is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek az anyagok az antioxidáns hatás legalább feléhez járulnak hozzá. A C-vitamin mellett azért érdemes magas flavonoidtartalmú csipkebogyót fogyasztani, mert a flavonoidok erőteljes antioxidáns hatásuk révén képesek az oxidálódott, dehidroaszkorbinsavvá (DHA) alakult C-vitamint visszaállítani eredeti formájába, ezáltal kisebb mennyiségű C-vitamin fogyasztásával is azonos hatás érhető el. (Dr. Cossins és munkatársai kutatása)
  • Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában. (Dr. Blázovics Anna kutatása)
  • A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető. (Dr. Maxwell kutatása)

CSIPKEBOGYÓ A NÉPGYÓGYÁSZATBAN

A csipkebogyót az említett felhasználási területeken túl a népgyógyászatban megfázás, láz, gyomorgörcsök, gyomorsav-hiány, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély megelőzésére, kezelésére alkalmazzák. Csersavtartalma miatt hasmenés kezelésére is használják. Alkalmazzák ezen kívül epekövek, epehólyagproblémák, alsó húgyúti és vese rendellenessége esetén, továbbá bőröregedés késleltetésére, cukorbetegség esetén, súlycsökkentés érdekében. A magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a perifériális keringés romlása során is felhasználják. (TRC Natural Medicines)


FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK:

  • A csipkebogyó terméshús fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
Adatok
Cikkszám
jav10
Webáruház készítés